Ana Sayfa Çalışma Hayatı 2024 Eylül Ayında İşe Giren Kişinin Önceki G.V. Matrahını Dikkate Almak Zorunda...

    2024 Eylül Ayında İşe Giren Kişinin Önceki G.V. Matrahını Dikkate Almak Zorunda Mıyız?

    8
    0

    2024 Eylül ayında işe başlayan çalışanın önceki iş yerinden getirdiği gelir vergisi matrahından yıl sonuna kadar devam etmek zorunda mıyız?

    GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 311)

    Özel sektör işyerlerinde birden fazla işverenin yanında çalışanların durumu

    MADDE 21 – :

    (5) YIL İÇERİSİNDE İŞVEREN DEĞİŞTİREN HİZMET ERBABI, ÜCRET GELİRİNE İLİŞKİN GELİR VERGİSİ MATRAHINI YENİ İŞVERENİNE BİLDİRMEK SURETİYLE ÜCRETİNİN GELİR VERGİSİ TARİFESİNE GÖRE KÜMÜLATİF OLARAK VERGİLENDİRİLMESİNİ TALEP EDEBİLİR.

    Bu durumda yeni işveren kümülatif matrahı dikkate alarak tevkifat yapar.

    Yıl içinde birden fazla işverenden elde ettiği ücret gelirleri kümülatif matrah dikkate alınarak vergilenen hizmet erbabının bu gelirlerini yıllık beyannameyle beyan etme yükümlülüğü bulunması durumunda, yıllık beyannamede bildirilen matrah üzerinden hesaplanan gelir vergisinden kümülatif matrah dikkate alınmak suretiyle tevkif suretiyle ödenen vergiler mahsup edilebilecektir.

    ***

    ynı yıl içinde BİRDEN FAZLA İŞVERENDEN kesinti yoluyla vergilendirilmiş ücret geliri elde eden ücretlilerden, birden sonraki işverenden aldıkları ücretlerin toplamı 2024 takvim yılı için 230.000 TL aşan ücretliler (Birden fazla işverenden ücret alınması halinde, ücret gelirleri beyanının tespiti için birinci işverenden alınan ücretin hangisi olacağı ücretli tarafından serbestçe belirlenecektir.), bu gelirlerini izleyen yılın Mart ayında yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan etmelidir.

    Yıl içinde iş yeri değişikliği yapan çalışanın önceki iş yerindeki kümülatif gelir vergisi matrahını ve gelir vergisi tutarını yeni iş yerine bildirmesi ve gelir vergisi kesintisinin kaldığı basamaktan devam etmesi daha doğru olacaktır. Aksi halde çalışanın yukarıda ve aşağıda belirtilen hadler nedeniyle gelir vergisi beyannamesi vermesi ve gelir vergisi ödemesi gerekebilir.

    ***

    2024 takvim yılında tek işverenden alınmış ve kesinti suretiyle vergilendirilmiş ücret gelirlerinin 2024 takvim yılı için 3.000.000 TL aşması durumunda yıllık beyanname ile beyan edilmesi zorunludur.

    Tek işverenden elde edilen ücret gelirleri, 2024 takvim yılı için 3.000.000 TL aşmazsa yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmeyecek, diğer gelirler için beyanname verilmesi halinde tek işverenden alınan ücret gelirleri beyannameye dahil edilmeyecektir.

    Örnek: 2024 yılında tek işverenden 4.000.000 TL ücret geliri elde eden kişinin, elde ettiği gelir 2024 takvim yılında beyanname verme sınırı olan 3.000.000 TL’yi aştığı için gelirin, 2025 Mart ayında yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi ve beyannamede hesaplanan gelir vergisinden yıl içinde ücret bordrosunda kesilen vergilerin mahsup edilmesi gerekmektedir.

    Buna göre;

    2024 Yılında

    -TEK İŞVERENDEN kesinti yoluyla vergilendirilmiş ücret geliri elde eden ve ücreti 3.000.000 TL’yi aşan ücretliler,

    -BİRDEN FAZLA İŞVERENDEN kesinti yoluyla vergilendirilmiş ücret geliri elde eden ücretlilerden, birden sonraki işverenden aldıkları ücretlerin toplamı 2024 takvim yılı için 230.000 TL aşan ücretliler (Birden fazla işverenden ücret alınması halinde, ücret gelirleri beyanının tespiti için birinci işverenden alınan ücretin hangisi olacağı ücretli tarafından serbestçe belirlenecektir.),

    -BİRDEN FAZLA İŞVERENDEN kesinti yoluyla vergilendirilmiş ücret geliri elde eden ücretlilerden, birinci işverenden aldıkları ücret geliri dahil olmak üzere aldıkları ücretlerin toplamı 2024 takvim yılı için 3.000.000 TL’yi aşan ücretliler 2025 mart ayında yıllık gelir vergisi beyannamesi vermesi gerekiyor.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikDiş hekimlerinin nihai tüketicilere düzenleyeceği e-SMM’de stopaj hesaplanacak mı?
    Sonraki İçerikİhbar tazminatından SGK ve İşsizlik Sigortası Prim kesintisi yapılır mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz