Ana Sayfa Vergi 2023 Sonu itibarıyla 10 Milyon ciroyu aşan hizmet sektörü de e-İrsaliye sistemine...

    2023 Sonu itibarıyla 10 Milyon ciroyu aşan hizmet sektörü de e-İrsaliye sistemine kayıt olacak mı?

    1
    0

    Hizmet sektöründe olup, irsaliye düzenlemeyen bir firma 2023 yılında brüt satışı 10 milyon TL nin üzerinde olması durumunda e-irsaliyeye geçmesi zorunlu mu? Hizmet sektöründe olması ve/veya irsaliye kullanmaması bu zorunluluğu ortadan kaldırır mı?

    e-İrsaliye bazı sektörler için cirodan bağımsız olarak zorunlu kılınmıştır. Ayrıca 2021 ve izleyen yıllardaki cirosu 10 milyon TL’yi aşanlar için de sektör ayrımı olmadan izleyen 1 Temmuz itibarıyla e-İrsaliye sistemine kayıt zorunluluğu getirilmiştir. Bu nedenle e-İrsaliyeye tabi bir mal teslimi olmasa da 2023 sonu itibarıyla 10 Milyon TL ciroyu aşanlar 1 Temmuz 2024 Tarihi itibarıyla e-İrsaliye sistemine kayıt olmak zorundadır.


    Zorunluluğa ilişkin yasal düzenleme VUK 509 No.lu Tebliğde aşağıdaki gibi yer almıştır. 

    e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan ve brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı);

    a) 2018, 2019 veya 2020 hesap dönemlerinde 25 Milyon TL,

    b) 2021, 2022, 2023 veya müteakip hesap dönemlerinde 10 milyon TL ve üzeri olan mükellefler.

    izleyen hesap döneminin yedinci ayı başından itibaren e-İrsaliye uygulamasına geçmeleri zorunludur. 

    Brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 2018, 2019 veya 2020 hesap dönemlerinde 25 Milyon TL, 2021, 2022, 2023 veya müteakip hesap dönemlerinde 10 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin ise müteakip hesap döneminin yedinci ayı başından itibaren e-İrsaliye uygulamasına geçmeleri ve bu tarihten itibaren düzenleyecekleri sevk irsaliyelerini VUK 509 No.lu Tebliğin “V.7.” ve “VIII.” numaralı bölümlerinde belirtilen istisnai durumlar haricinde, e-İrsaliye olarak düzenlemeleri ve kayıtlı kullanıcılardan e-İrsaliye olarak almaları zorunludur.

     

     


    Kaynak: 509 No.lu VUK Tebliği, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİşlenmiş Takılarda KDV İşçilik için yüzde kaçtır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz