Ana Sayfa SGK 2022 Yılında yeni işe giren çalışan için yararlanılmayan teşvikten yıl sonuna kadar...

    2022 Yılında yeni işe giren çalışan için yararlanılmayan teşvikten yıl sonuna kadar yararlanılabilir mi?

    751
    0

    Bir personel 27103 nolu teşvikten 2018/01-2019/01 dönemlerinde sistemde faydalanma imkanı varken teşvik tanımlama yapılmamış ve faydalanmamıştır.

    2022 yılında yeni işe girerse teşvik sorgulamada yararlanmadığı için yıl sonuna kadar yararlanma imkanı olabilir mi ?

    Günlük brüt asgari ücretin sigortalının prim ödeme gün sayısı ile çarpılması sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere, her bir sigortalının 9540,00 TL’ye kadar ki Prime Esas Kazanç tutarı için ödeyecekleri tüm primler ile asgari ücrete uygulanan gelir vergisi ve damga vergisi tutarları indirime tabi tutulmaktadır.

    2022 asgari ücretinden de zaten gelir ve damga vergisi indirimi yapılmaktadır. Dolayısıyla 27103 atıl kalmaktadır.


    Personelin maaşı brüt 4.000 TL 2021 ocaktan itibaren ve bu kişi ortalama şartlarına uyduğu için 27103 sayılı kanundan yararlanıyor. Eylül ayına kadar muhsgk da 4447.madde indirimi 187 TL. Fakat ekimden sonra 339,86 kuruş 187,82 olarak devam etmesi mi gerekiyor?

    İmalat veya bilişim sektöründe faaliyet gösteren işyerleri için brüt asgari ücreti geçmemek üzere prime esas kazanç üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı; diğer sektörlerde faaliyet gösteren işyerleri için prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı; olarak kümülatif vergi matrahı ile artan oran olarak devam ettirilmesi gerekir.


    Şirketin iki adet SGK dosyası var. Bir tanesi merkez SGK dosyası diğeri, şantiyede alt taşeron dosyasıdır. Alt taşeron SGK dosyasının teşvik (27103-6111) sorgulamada 43 kişi ortalama veriyor. Merkez sigorta dosyasında 2021 yılında kimse olmadığından dolayı “0” kişi ortalama veriyor. Bu durumda merkez sigorta dosyasına giriş yaparsam hemen teşvik alıyor gözüküyor. İşe giriş yaparsam hemen teşvikten yararlana bilir miyim? 

    Teşvikler sgk dosya bazında ortalama hesabı yapılmaktadır. 

    E- SGK işveren sistem teşvikler ve tanımlamalar teşvik sorgulama ikonundan işçinizin T.C. kimlik numarasını yazarak teşvik sorgulaması yapabilirsiniz.


    Bir çalışanımız kendisi için çalışma gücü kaybı %40 (yüzde kırk) olarak belirlenmiş ve 3. derece engelli indiriminden faydalanabilmektedir. Kendisinin çocuğu için çalışma gücü kaybı %96 (yüzde doksan altı) olarak belirlenmiş ve 1. derece engelli indiriminden faydalanılabileceğine ilişkin vergi dairesi yazıları vardır. 

    1-Hangi indirim derecesini esas alacağız? 

    2-SGK’dan hangi teşviklerden faydalanabiliriz? 

    3- İŞKUR ve SGK’ya dilekçe ile başvurmamız yeterli midir?

    4-Başka bir işlem yapmamız gerekiyor mu?

    e-sgk işveren sistemi teşvik sorgulama sisteminden işçinin TC si yazılarak sorgulama yapmanız gerekir. Engelli istihdamında işverene sigorta prim teşviki Engellilerin istihdamı halinde işverenlere SGK tarafından sigorta prim teşviki avantajı sağlanıyor. Özel sektöre ait is¸ yerlerinde çalıştırılan engelli sigortalıların, asgari ücreti üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hisselerinin tamamı hazinece (yüzde 15,5) karşılanıyor. 2021 yılında 5 puanlık prim indirimi ile işçi başına aylık 733,39 TL ila 1896,08 TL arasında prim teşviki uygulanıyor. 

    Ayrıca ilave istihdam teşviki ile bir önceki yıl ortalama sigortalı sayısına ilave olarak işe alınan engelli çalışan için diğer işe alınan çalışanlardan farklı olarak 6 ay fazlasıyla toplamda 18 ay süreyle imalat ve bilişim sektöründe 1.341 TL ila 3577,50 TL, diğer sektörlerde 1341,56 TL işverene prim desteği sağlanmaktadır. 

    Gelir Vergisi Kanunu’nda düzenlenen engellilik indirimi uygulaması ile: 

    – Engelli ücretli, 

    – Bakmakla yükümlü olduğu engelli kişi bulunan ücretli,

     – Engelli serbest meslek erbabı, 

    – Bakmakla yükümlü olduğu engelli kişi bulunan serbest meslek erbabı, 

    – Basit usulde vergilendirilen engelliler, gelir vergisi matrahlarının hesaplanmasında engellilik indiriminden yararlanabilmektedir.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikYurtdışından Türkiye’ye hizmet verecek olan vergi mükellefiyeti olmayan şahıs için her ay ödeme yapılacaktır, bordroda mı yoksa gider pusulası ile mi beyan etmemiz gerekiyor?
    Sonraki İçerik2022 yılında Basit usule geçen Ticari taksi faaliyetinde bulunan bir mükellefimizin yanında 2 kişi sigortalı olarak çalışmaktadır.MuhSGK bildirimi nasıl verilecektir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz