Banka Kredisinin Ödemesi 2020 yılında mali sorunlar sebebiyle yapılamamış, 2021 yılında ödenmeye başlanmıştır. 2020 yılında geçmiş döneme ait faiz giderleri 780 Finansman Giderleri Hesabı veya 681 Önceki Dönem Gider ve Zararları Hesaplarından hangisinde izlenmelidir? Bu giderleri 2021 yılında gider kabul edilir mi?
Ödeme 2021 yılında yapılmış ise 780 hesaba yazılır.
Ancak Gider yazılmasında Finansal gider kısıtlama yapılır.
04.02.2021 tarih 31385 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan 03.02.2021 tarih 3490 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 01.01.2021 tarihinden itibaren başlayan vergilendirme dönemi kazançlarına uygulanmak üzere; Kullanılan yabancı kaynakları öz kaynaklarını aşan işletmelerde, Öz kaynakları aşan kısma münhasır olmak üzere, (yatırımın maliyetine eklenenler hariç) işletmede kullanılan yabancı kaynaklara ilişkin, Faiz, komisyon, vade farkı, kâr payı, kur farkı ve benzeri adlar altında yapılan gider ve maliyet unsurları toplamının %10’u, Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınamayacağından, kanunen kabul edilmeyen gider olacaktır.
4 Şubat 2021 tarihli Resmî Gazete ‘de yayımlanan 3490 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Finansman gider kısıtlaması %10 olarak belirlenmiştir
- 01.01.2021’den sonra kullanılan yabancı kaynaklar için mi geçerli olacak, geçmişte kullandığımız, taksit ödemeleri devam edecek olan kredilerimiz var, bunları da dikkate alacak mıyız?
- 2021 öncesi kullanılanlar kapsam dışında ise bu kredilerin yapılandırılması, refinanse edilmesi vb. durumlarda kullanma tarihi mi esas alınacak, yapılandırma tarihi mi?
- Kumaş alımında, ithalatta kullandığımız murabaha kredileri içinde geçerli midir? Bu kredilerin faizini maliyete ekleyebilir miyiz?
- Tedarikçilerimiz tarafından kesilen kur farkını maliyete ekliyoruz, az da olsa vade farkı da kesilebiliyor. Bunların durumu ne olacaktır?
- Kumaş alımında verdiğimiz çekler için kullandığımız “çek ödeme kredileri”nin faizleri de aynı şekilde maliyete eklenebilir mi?
1-2- 2021 yılı öncesi kullanılan kredilerin faizi ile ilgili kısıtlama olmayacağı görüşündeyiz. Konu ile ilgili Genel tebliği yayımlanması beklenmektedir.
3-Kullanılan kredinin ismi ne olursa olsun kısıtlamaya engel değildir.
4- Kısıtlama finans kurumlarından alınan krediler içindir. Satıcının kur farkına kısıtlama olmayacağı görüşündeyiz.
5-Çek ödeme kredisi konusunda bilgimiz olmadığı için yorum yapamıyoruz.
Kaynak: ismmmo
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.