▪ 2021 yılı Ocak-Mart döneminde Türkiye tekstil ve hammaddeleri ihracatında öne çıkan ülkeler değerlendirildiğinde, en önemli ihracat pazarının Almanya olduğu gözlemlenmektedir. Almanya’ya 2021 yılı Ocak–Mart döneminde tekstil ve hammaddeleri ihracatı %28,7 oranında artarak 264 milyon dolar değerinde gerçekleşmiştir.
▪ Bu dönemde en fazla tekstil ve hammaddeleri ihracatı gerçekleştirilen ikinci ülke İtalya’dır. İtalya’ya tekstil ve hammaddeleri ihracatı Ocak–Mart döneminde %36,9 oranında artarak 259 milyon dolar değerinde gerçekleşmiştir.
▪ Tekstil ve hammaddeleri ihracatında üçüncü önemli ihracat pazarı %6,6 payı ile ABD olmuştur. ABD’ye ihracat Ocak–Mart döneminde %50,2 oranında artarak 198 milyon dolar değerinde gerçekleşmiş olup Mart ayında ise ihracat %56,8 oranında artarak 79 milyon dolara ulaşmıştır.
▪ 2021 yılı Ocak-Mart döneminde dördüncü ve beşinci büyük ihracat pazarları sırasıyla İngiltere ve Bulgaristan olmuştur. Bu dönemde İngiltere’ye yapılan tekstil ve hammaddeleri ihracatı %30,5 oranında artarak 136 milyon dolar değerinde, Bulgaristan’a tekstil ve hammaddeleri ihracatı ise %23,1 oranında artarak 112 milyon dolar değerinde gerçekleşmiştir.
▪ Tekstil ve hammaddeleri sektörünün en büyük ihracat pazarı Avrupa Birliği ülkelerine ise Ocak–Mart döneminde ihracat %33,8 oranında artarak 1,4 milyar dolar değerinde gerçekleşmiştir.
▪ Ocak–Mart döneminde Türkiye’nin en fazla tekstil ve hammaddeleri ihracatı gerçekleştirdiği ilk 10 ülke içerisinde ihracatta en fazla artış yaşanan ülkeler; %50,2 ile ABD, %36,9 ile İtalya ve %34,2 ile Hollanda olurken, ilk 10 ülkeye yapılan ihracatın tamamında artış yaşanmıştır.
▪ 2021 yılı Ocak-Mart döneminde Türkiye tekstil ve hammaddeleri sektörü ihracatı miktar bazında, bir önceki yılın aynı dönemine göre %24,4 oranında artarak 731 bin ton değerinde gerçekleşmiştir.
▪ 2021 yılı Ocak-Mart döneminde miktar bazında en önemli ihracat pazarının %8,3 payı ile İtalya olduğu görülmektedir. İtalya’ya toplam tekstil ve hammaddeleri ihracatı Ocak–Mart döneminde %35 artarak 60 bin ton değerinde gerçekleşmiştir.
▪ Tekstil ve hammaddeleri ihracatında ikinci büyük ihracat pazarı Almanya’ya ise ihracat %4,4 artarak 44 bin ton değerinde kaydedilmiştir.
▪ Miktar bazında tekstil ve hammaddeleri ihracatında üçüncü büyük ihracat pazarı olan ABD’ye ise 2021 yılı Ocak-Mart döneminde ihracat %38,5 oranında artarak 40 bin ton değerinde gerçekleşmiştir.
▪ Tekstil ve hammaddeleri sektörünün ihracatının %41’inin gerçekleştirildiği Avrupa Birliği ülkelerine ihracat, Ocak–Mart döneminde %23 oranında artarak 300 bin ton değerinde gerçekleşmiştir.
▪ 2021 yılı Ocak-Mart döneminde tekstil ve hammaddeleri ihracatı miktar bazında incelendiğinde, ilk on ülke arasında ihracatın en fazla arttığı ülke ise, sektörün en büyük 5. ihracat pazarı olan Çin olmuştur. Çin’e bu dönemde ihracat %284 oranında artarak 31 bin ton değerinde gerçekleşmiştir. Mart ayında ise Çin’e ihracat %651 oranında artarak yaklaşık 16 bin ton değerinde gerçekleşmiştir.
▪ Türkiye’nin en fazla tekstil ve hammaddeleri ihracatı gerçekleştirdiği ilk 10 ülkeye bakıldığında miktar bazında ihracatın gerilediği tek ülke İran olmuştur. İran’a Ocak–Mart döneminde ihracat %19,1 oranında gerileyerek 21 bin ton değerinde gerçekleşmiştir. Mart ayında ise İran’a ihracat %3,4 oranında artarak 7 bin ton değerinde gerçekleşmiştir.
ALT ÜRÜN GRUPLARI BAZINDA TEKSTİL VE HAMMADDELERİ İHRACATI
▪ 2021 yılı Ocak-Mart döneminde Türkiye tekstil ve hammaddeleri sektörü ihracatı ürün grupları bazında incelendiğinde, en önemli ürün grubunun %43,1 artışla 653 milyon dolar ihracat değeri ile teknik tekstillerin olduğu görülmektedir.
▪ %20,1 payı ile en fazla ihracat gerçekleştirilen 2. ürün grubu olan iplik ihracatı, Ocak–Mart döneminde %43,1 artarak 608 milyon dolar değerinde gerçekleşmiştir. Mart ayında ise iplik ihracatı %82 oranında artarak 225 milyon dolar değerinde gerçekleşmiştir.
▪ Türkiye tekstil ve hammaddeleri ihracatında üçüncü önemli ürün grubu olan örme kumaş ihracatı, 2021 yılı Ocak-Mart döneminde %44,5 artışla 518 milyon dolar değerinde gerçekleşmiştir. Mart ayı örme kumaş ihracatı ise %76,8 oranında artışla 189 milyon dolar değerinde gerçekleşmiştir.
▪ Ev tekstili ihracatına bakıldığında ise Ocak–Mart döneminde ihracatın %22,9 artışla 514 milyon dolar değerinde gerçekleştiği, Mart ayında ev tekstili sektörünün %44,9 oranında artışla 185 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirdiği gözlemlenmektedir.
▪ Ocak–Mart dönemi dokuma kumaş ihracatı %5,7 gerileyerek 502 milyon dolar değerinde gerçekleşirken, elyaf ihracatı bu dönemde %29,6 artışla 226 milyon dolar ve konfeksiyon yan sanayi ihracatı %19 artışla 134 milyon dolar değerinde gerçekleşmiştir.
Kaynak: İTHİB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.