Ana Sayfa Duyurular Dış Ticaret Bir Önceki Yılın Aynı Ayına Göre %2,5 Oranında Arttı, İthalat...

Dış Ticaret Bir Önceki Yılın Aynı Ayına Göre %2,5 Oranında Arttı, İthalat ise %5,6 Oranında Azaldı

474
0

GTS’YE GÖRE OCAK AYINDA İHRACATIMIZ BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI AYINA GÖRE %2,5 ORANINDA ARTTI, İTHALATIMIZ İSE %5,6 ORANINDA AZALDI
2021 yılı Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre;

  • İhracat, % 2,5 artarak 15 milyar 48 milyon dolar,
  • İthalat, % 5,6 azalarak 18 milyar 123 milyon dolar,
  • Dış ticaret hacmi, % 2,1 azalarak 33 milyar 171 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.
  • İhracatın ithalatı karşılama oranı ise % 83,0 olmuştur.

Dış ticaret açığı %32 oranında azalarak 4 milyar 518 milyon dolardan 3 milyar 75 milyon dolara gerilemiştir.

GTS’ye göre ihracatımız Ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla % 2,5 oranında artarak 15 milyar 48 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.  Aynı ayda ithalatımız ise bir önceki yılın aynı dönemine göre % 5,6 azalışla 18 milyar 123 milyon dolar olmuştur.

Ocak ayında dış ticaret hacmimiz bir önceki yılın aynı ayına göre % 2,1 azalarak 33 milyar 171 milyon dolar olmuş, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise % 83 olarak gerçekleşmiştir.

GTS’YE GÖRE OCAK AYINDA ALTIN HARİÇ İHRACATIMIZ BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI AYINA GÖRE % 0,1,  ALTIN HARİÇ İTHALATIMIZ İSE % 4,1 ORANINDA AZALDI

Altın ticareti hariç tutulduğunda, 2021 yılı Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre;

  • İhracat, % 0,1 azalarak 14 milyar 558 milyon dolar,
  • İthalat, % 4,1 azalarak 16 milyar 726 milyon dolar,
  • Dış ticaret hacmi, % 2,3 azalarak 31 milyar 285 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

İhracatın ithalatı karşılama oranı ise % 87 olmuştur.

İşlenmemiş veya yarı işlenmiş altın ithalatı hariç tutulduğunda, Ocak ayı ithalatının bir önceki yılın aynı ayına göre % 4,1 oranında azaldığı görülmektedir. Bununla birlikte, işlenmemiş veya yarı işlenmiş altın dış ticareti hariç olarak bakıldığında Ocak ayında ihracatın ithalatı karşılama oranının % 87 seviyesine çıktığı anlaşılmaktadır.

2021 yılı Ocak ayında ihracatımız 15 milyar 48 milyon dolar ihracat rakamı takvim etkisine (geçen yılın Ocak ayına göre 2 iş günü eksik) rağmen yıla iyi bir başlangıç yaparak %2,5 oranında artış göstermiştir. Ayrıca, bu değer ile tüm yılların en yüksek Ocak ayı ihracat değeri gerçekleşmiştir.

Nitekim, Ocak ayına ilişkin açıklanan Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri, Kasım ve Aralık aylarında yaşanan gerileme sonrasında Ocak ayında hızlı bir artış göstermiştir. Özellikle, Verisi açıklanan 25 ülke arasında 2021 Ocak ayında 2020 Aralık ayına göre PMI ve ihracat siparişleri PMI alt endeksinde en hızlı artışı kaydeden (en fazla puan artışı) ülke Türkiye olmuştur. Böylelikle 2020 Mayıs sonrasındaki sekiz ayda, PMI endeksi 50 eşik değerinin üzerinde kalarak imalat sanayindeki güçlenmeyi işaret etmiştir.

Ocak ayı ihracat değeri, yurtiçinde bazı fabrikaların yılbaşı tatilini uzatmalarına; yurtdışında ise küresel ekonomide devam eden belirsizlik ortamı; Kovid19 virüsündeki ikinci dalga ve mutasyon, nedeniyle ticaret ortaklarımızda devreye alınan kısıtlamalar teslimat sürelerinde gecikmeler ve lojistik maliyetlerdeki artışlar gibi gözlenen arz kısıtlarına rağmen önemli bir performans olarak değerlendirilmektedir.

2021 yılına iyi bir başlangıç yapan ihracatımızın Pandemi sürecindeki gelişmelere de bağlı olarak; 2021 yılı için öngörülen 184 milyar dolarlık ihracat hedefini aşabileceği değerlendirilmektedir

OCAK AYINDA EN FAZLA İHRACAT GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ FASIL “MOTORLU KARA TAŞITLARI” OLDU

“Motorlu Kara Taşıtları” faslında ihracatımız Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre % 9,3 azalışla, 1 milyar 928 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Ocak ayında en fazla ihracat yaptığımız diğer fasıllar ise sırasıyla % 7,6 artışla “Kazanlar ve Makinalar” (1 milyar 505 milyon dolar) ve % 66,4 artışla “Kıymetli veya yarı kıymetli taşlar” (879 milyon dolar) olmuştur.

EN FAZLA İHRACAT YAPTIĞIMIZ ÜLKE ALMANYA

Ocak ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla Almanya (1 milyar 455 milyon dolar), ABD (933 milyon dolar) ve İtalya (864 milyon dolar) olurken ithalatta ise ilk üç sırayı Çin (2 milyar 200 milyon dolar), Rusya (1 milyar 871 milyon dolar) ve Almanya (1 milyar 512 milyon dolar) almıştır. Ocak  ayında ihracatçılarımız 215 farklı ihracat pazarına ulaşmayı başarmıştır. 

Ocak ayı veri bülteni için tıklayınız.


Kaynak: T.C Ticaret Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikŞubat 2021 kira artış oranı %12,53 oldu!
Sonraki İçerikYurtdışındaki firmalara verilen “grafik tasarım” hizmetleri kurumlar vergisinden muaf mıdır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz