Ana Sayfa Duyurular 2020 yılının ilk 6 aylık dönemini kapsayan GEKAP beyannamelerin verilmesine yönelik işlemler...

2020 yılının ilk 6 aylık dönemini kapsayan GEKAP beyannamelerin verilmesine yönelik işlemler Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi Genel Tebliği uyarınca gerçekleştirilecek

2020 yılının ilk 6 aylık dönemini kapsayan GEKAP beyannamelerin verilmesine yönelik işlemler nasıl yapılacak?

520
0

Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamelerine (GEKAP) İlişkin Duyuru

31/12/2019 tarihli ve 30995 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik uyarınca 2020 yılının ilk 6 aylık dönemini kapsayan beyannamelerin verilmesine yönelik işlemler Hazine Ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan “Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi Genel Tebliği (Sıra No: 1)” uyarınca gerçekleştirilecektir.

Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi verme yükümlülüğü, 2872 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı listede yer alan ürünlerden plastik poşetlerin satışını, Kanuna ekli (1) sayılı listede yer alan diğer ürünlerin ise piyasaya arzını/ithalini (ürünün ilk defa piyasada yer almasını sağlama) yapan gerçek ve/veya tüzel kişilerde olup plastik poşet satışı yapmayan veya 2872 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı listede yer alan ürünlerin piyasaya arzını/ithalatını gerçekleştirmeyenler – yani “piyasaya süren” tanımına uymayanlar tarafından beyanname verilmeyecektir.

Diğer taraftan, plastik poşeti satışı yapan veya 2872 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı listede yer alan ürünlerin piyasaya arzını gerçekleştiren, yani piyasaya süren/ithalatçı tanımına uyanlar tarafından;

– Sadece ilgili beyan döneminde söz konusu ürünlerin piyasaya arzı gerçekleştirilmemiş ise “Beyan edilecek geri kazanım katılım payı bulunmamaktadır” seçeneği işaretlenerek beyanname verilmesi, – Söz konusu ürünlerin artık hiçbir şekilde piyasaya arzı işlemini gerçekleştirmeyecekler tarafından ise “piyasa arz işlemlerinin sonlandırıldığı” tarihten itibaren bir ay içerisinde bağlı bulundukları vergi dairesine yükümlülüğün sona erdiğini bildirmek sureti ile beyanname verilmemesi yönünde işlem tesis edilmesi gerekmektedir.
Ayrıca, Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamelerinin elektronik ortamda gönderilmesine ilişkin yetkilendirmeler Hazine ve Maliye Bakanlığı uhdesinde gerçekleştirilmekte olup bu beyannamelere esas bilgi ve belgelerin hazırlanması / oluşturulması / doğrulanmasına yönelik işlemler ise 2872 sayılı Çevre Kanunu ile Bakanlığımızca yayımlanmış olan Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik kapsamında “Çevre Görevlileri” ile “Piyasaya süren / İthalatçı ve Satış Noktası” vasfına haiz gerçek veya tüzel kişilerin sorumluluğundadır.


Kaynak: TÜRMOB Duyrusu
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikE-İrsaliyede bulunması gereken zorunlu bilgiler nelerdir?
Sonraki İçerikE-irsaliye hangi durumlarda RED edilebilir? E- irsaliye kısmi kabul ya da kısmı red edebilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz