Ana Sayfa Vergi 2020 yılından 2021 yılına devir olan ihracatın muhasebe kaydı nasıl olmalıdır?

    2020 yılından 2021 yılına devir olan ihracatın muhasebe kaydı nasıl olmalıdır?

    637
    0
    2021 yılında şahıs şirketi ve serbest meslek erbabı açılış işlemlerinde yapılması gerekenler nedir? 

    Şahıslar için GV mükellefiyeti olur. Öncelikle bu mükellefler için VD kayıt yaptırılır. GİB defter beyan sisteminden açılış yapılır. Korona öncesi veya sonrası değişiklik yok öteden beri yapılan aynı işlemler yapılır. 

    E-arşiv fatura için e-imza gerekmez. GİB sisteminden fatura düzenlenir.


    30.12.2020 tarihinde e-Fatura portalından İhracat faturası düzenledim. İhracat faturasının tarihi 30.12.2020 olarak kesildi. İhraç (beyanname kapanış) tarihi ise 04.01.2021 yeni yıla sarktı. 
    İlgili muhasebe kaydı 2020 yılı için nasıl bir kayıt olmalı 2021 yılı için nasıl bir kayıt olmalıdır?

    Malın gümrük bölgesinden çıktığı tarih itibariyle satış gerçekleştiğinden gelirin de bu tarih itibariyle tahakkuk ettiğinin kabul edilmesi gerekir İhracat işlemlerinde faturanın önce düzenlenmiş olmasının kurumlar vergisi açısından gelirin elde edildiği döneme etkisi yoktur. Gelirin elde edildiği dönemin tespiti açısından ihracat işlemlerinde vergiyi doğuran olay, malın gümrük bölgesinden çıktığı tarihte vuku bulmaktadır. Bu durumda, şirketin sözü edilen ihracatından doğan kazancının malın gümrük bölgesinden çıktığı tarih esas alınarak dönem kazancı ile ilişkilendirilmesi gerekir.

    İhracata ilişkin faturanın 30.12.2020 tarihinde düzenlenmesi, ancak fiili ihracatın 04/01/2021 tarihinde gerçekleşmesi halinde, mal fiilen ihraç edilmedikçe satış akdi tamamlanmamış sayılacak ve tahakkuk etmiş bir kazançtan söz edilemeyeceğinden, ihracat, malın fiilen ihraç edildiği 2021 yılında gerçekleşmiş olmaktadır. 

    Dolayısıyla, bu işten sağlanan kazancın da 2021 yılının geliri olarak dikkate alınması gerekmektedir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikGeçici süre ile yurt dışına gönderilen şirket çalışanına ödenen ücret için GV kesintisi yapılacak mı?
    Sonraki İçerikTürk firmalarının 2020 yılında üstlendiği müteahhitlik projelerinin bedeli 14,4 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz