Ana Sayfa Mevzuat 2020 yılında yapılan ihracatların bedellerinin Türkiye’ye getirilme zorunluluğu kalktı mı?

2020 yılında yapılan ihracatların bedellerinin Türkiye’ye getirilme zorunluluğu kalktı mı?

2020 yılında yapılan ihracatların bedellerinin Türkiye’ye getirilme zorunluluğu kalktı mı?

1348
0

2020 yılında yapılan ihracatların döviz bedelleri Türkiye ye getirilmesi gerekli mi? Bir süresi var mı? ve 2020 sonrası ihracat bedellerinin TL ye çevrilme zorunluluğu devam etmekte midir?

04.09.2018 tarih 30525 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (İhracat Bedelleri Hakkında) (Tebliğ No: 2018-32/48) de 13’üncü maddesinin 2 numaralı fıkrasında 1 yıl uygulama süresi öngörülmüş, ancak 2019-32/55 No.lu Tebliğ ile daha önce 1 yıl olarak belirlenen bu süre 18 ay olarak değiştirilerek 04.09.2019 tarihi itibariyle sona eren ihracat bedellerinin yurda getirilmesi uygulamasındaki süre 6 ay daha (04.03.2020 tarihine kadar) uzatılmıştı.

Bu defa yayımlanan Tebliğin 10’uncu maddesi ile tebliğin uygulama süresini düzenleyen madde yürürlükten kaldırıldığından, yapılacak ikinci bir düzenlemeye kadar tebliğ hükümleri herhangi bir süre ile sınırlı olmaksızın uygulanacağından, ihracat bedellerinin yapılacak her ihracatı müteakip 180 gün içinde yurda getirilmesi gerekecektir. Bundan böyle ihracat bedelinin ihracat tarihinden itibaren 180 gün içinde yurda getirilmesi yeterli olacak. Tebliğin getirdiği en önemli değişiklik, ihracat bedelinin en az %80’ininin satılarak Döviz Alım Belgesine bağlanması şartının kaldırılması olmuştur. Tebliğin 1. 2. Ve 3. Maddeleriyle yapılan düzenlemeye göre, ihracat bedellerinin belirtilen süre içinde yurda getirilmesi yeterli olup, DAB zorunluluğu kaldırılmıştır.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

İhracat işlemlerinde yüklenilen KDV’nin iadesi alınabilir mi?

Yaptığımız ihracat karşılığı dövizli olarak düzenlediğimiz faturayı TL olarak tahsil edebilir miyiz?

İhracat Teslimi ve Yurt Dışındaki Müşteriler İçin Yapılan Hizmetler

 

Önceki İçerikMali müşavirler ortağı olduğu anonim şirketlerde yönetim kurulu üyesi olmadan hizmet akdi ile çalışabilir mi?
Sonraki İçerikGeçmiş yıla ait eski muhasebeci tarafından verilmeyen yıllık beyannameler kimin tarafından beyan edilmelidir? Cezası nedir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz