Ana Sayfa Vergi 2020 yılında personellere yapılacak olan yol yardımlarının ne kadarı gelir vergisine ve...

2020 yılında personellere yapılacak olan yol yardımlarının ne kadarı gelir vergisine ve SGK primine tabi değildir?

5753
0

Tamamı yurt içinden ticari mal alım satımı yapan bir Limited şirketiz. Personelimize her ay maaşı ile aylık 205 TL yol parası verilmektedir. Bu yol parası ile şahıslar kart dolumu yapıyorlar. Personelimize verdiğimiz aylık 205 TL yol parasını muhtasar beyannamede gelir vergisi ve damga vergisine tabi midir?

TAŞIMA BEDELİ İSTİSNASI (GVK. Md.23/10 ) 7194 Sayılı Kanun 11 inci maddesiyle, Gelir Vergisi Kanununun 23/10 fıkrasında yapılan değişiklik ile çalışanlara; toplu taşıma kartı, bileti veya bu amaçla kullanılan ödeme araçları temin edilerek verilmekte olan 2020 Yılı için 12 TL’ye kadar taşıma bedeli gelir vergisinden istisna edilmiştir. Bu tutarın üzeri ise ücret olarak kabul edilecektir.

GVK madde 23/10 uyarınca, hizmet erbabının toplu olarak işyerlerine gidip gelmelerini sağlamak maksadıyla işverenler tarafından yapılan taşıma giderleri gelir vergisinden istisnadır. Yapılan yeni düzenlemeyle, çalışanlara, toplu olarak işyerlerine gidip gelmelerini sağlamak maksadıyla işverenler tarafından yapılan taşıma giderleri haricinde; Toplu taşıma kartı, bileti veya bu amaçla kullanılan ödeme araçları temin edilerek verilecek olan 12 TL’ye kadar taşıma bedeli de gelir vergisinden istisna edilmiştir.

7194 kanun 11.Maddesine göre çalışan personelimize ödediğimiz günlük 12 TL yol ücretini gider pusulası ile kayıtlara alabilir miyiz? Ödediğimiz bu yol ücreti için gelir vergisi hesaplamalı mıyız?

Gider pusulası ile gider yazılmaz. Akbil dolum fişi olması gerekir. 7194 Sayılı Kanunun 11 inci maddesiyle, Gelir Vergisi Kanununun 23’üncü maddesinde yapılan değişiklik ile çalışanlara; toplu taşıma kartı, bileti veya bu amaçla kullanılan ödeme araçları temin edilerek verilmekte olan 12 TL’ye kadar taşıma bedeli gelir vergisinden istisna edilmiştir.

Bu tutarın üzeri ise ücret olarak kabul edilecektir.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikGümrük idaresi Dâhilde işleme iznini ne zaman verir?
Sonraki İçerikGümrük idaresine dâhilde işleme belgesi izni ve kapaması için müracaatı nasıl yapmalıyız?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz