Ana Sayfa Vergi 2020 Yılında bilanço verilerine göre defter tutması kesinleşen bir mükellef işletme defteri...

    2020 Yılında bilanço verilerine göre defter tutması kesinleşen bir mükellef işletme defteri tutmaya devam edebilir mi?

    213 sayılı VUK’nun 176’ncı maddesi defter tutma bakımından tüccar sınıflarını, 177- 178 inci maddeleri birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile defter tutma hadlerini, 179–180-181’inci maddeleri ise sınıf değiştirme şartlarını düzenlemiştir.

    597
    0
    İşletme defterine tabi mükellefin alış ve satış rakamları 2020 yılında bilanço hadlerini aşmaktadır. 2021 yılında işletme defterine devam edip, 2022 yılında bilanço usulüne tabi olabilir miyiz?

    2020 cirosu açıklanacak haddin % 20 sini aşması halinde Bilançoya geçilir.

    213 sayılı VUK’nun 176’ncı maddesi defter tutma bakımından tüccar sınıflarını, 177- 178 inci maddeleri birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile defter tutma hadlerini, 179–180-181’inci maddeleri ise sınıf değiştirme şartlarını düzenlemiştir.

    İşletme Esasından Bilanço Esasına Geçiş İçin; Bir hesap döneminin iş hacmi belirlenen hadlerden % 20‘yi aşan bir nispette fazla olursa veya Arka arkaya 2 dönemin iş hacmi belirlenen hadlere nazaran % 20’ye kadar bir fazlalık gösterirse bu şartların tahakkukunu takip eden hesap döneminden başlayarak I. sınıfa geçerler. (VUK md.180)

    Bilanço Esasından İşletme Esasından Dönüş İçin; Bir hesap döneminin iş hacmi belirlenen hadlerden % 20‘yi aşan bir nispette düşük olursa veya Arka arkaya üç dönemin iş hacmi belirlenen hadlere nazaran % 20’ye kadar bir düşüklük gösterirse bu şartların tahakkukunu takip eden hesap döneminden başlayarak, II. sınıfa geçebilirler: (VUK md.179)

    İşletme hesabı esası ve Bilanço esasına göre defter tutma ayrımına ilişkin hadler, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile belirlenmektedir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİhraç Kayıtlı Teslimden yararlanma şartları
    Sonraki İçerikPirinçte Gümrük Vergisi İndirimine Gidildi

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz