Ana Sayfa Duyurular 2020 yılında Altınova tersanelerinden yapılan ihracat 500 milyon dolar seviyesine ulaştı

2020 yılında Altınova tersanelerinden yapılan ihracat 500 milyon dolar seviyesine ulaştı

354
0

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Türkiye’de bulunan 84 faal tersanenin 30’u Altınova’da yer alıyor. Bu tersaneler için toplamda 2.7 milyar liralık sabit yatırım öngörüsüne sahip 23 teşvik belgesi düzenledik. 2020 yılında bu tersanelerden yapılan ihracat 500 milyon dolar seviyesine ulaştı.” dedi.

Bakan Varank, Yalova’da Özyapı İnşaat’ın Temiz Oda Sistemleri Fabrikası’nın açılışını yaptı. Temiz odanın içinde bulunan kişileri ve aletleri kötü kokudan, tozdan ve mikro-organizma gibi parçacıklardan koruyan hijyenik bir sistem olduğunu anlatan Varank, sektörün çok hassas ve yüksek teknolojili bir alan olduğunu dile getirdi. Varank, “Bu sistemler hastanelerde, laboratuvarlarda, ilaç üretimi yapılan tesislerde ve savunma sanayiinde sıklıkla kullanılıyor. İşte bu fabrikada temiz oda sistemlerinde kullanılan malzemelerin imalatı ve montajı yapılıyor. Türkiye olarak temiz oda malzemelerinde maalesef ithalat oranımız yüksek. Bu yüzden, firmamız ilk olarak bu oranı düşürmeyi hedeflemiş durumda. İkinci ve esas hedef ise ihtiyacımızı karşıladıktan sonra ihracatçı konumuna geçmek. Mahiyeti itibarıyla bu malzemeler sürekli Ar-Ge’ye ihtiyaç duyan ve teknolojik açıdan geliştirilmesi gereken ürünler. Her sektörde olduğu gibi bu sektörde de ayakta kalabilmenin yolu, rekabetçiliğin temel unsuru olan Ar-Ge ve inovasyondan geçiyor. Bu yüzden firma yetkililerine fabrika bünyesinde hızlıca bir Ar-Ge merkezi kurmalarını tavsiye ediyorum. Bu noktada çok cazip devlet desteklerimiz mevcut.” ifadelerini kullandı.

ULUSLARARASI PİYASALARDA DA BAŞARI

Bakan Varank, inşaatın kendisine bağlı 200’den fazla alt sektörü ile üretim yapan büyük ve önemli bir sektör olduğunu dile getirerek, “Türkiye ekonomisin büyüme performansına yaptığı katkı dikkate alındığında, lokomotif sektörlerden bir tanesi. Türkiye’de çalışan nüfusun yüzde 9’u bu alanda istihdam ediliyor. 2020 yılı rakamlarına göre, inşaat sektörü cirosu 627 milyar lira ile tüm sektörlerin yüzde 7’sini temsil ediyor. Ülkemiz inşaat malzemelerinde iç talebi karşılamanın yanı sıra uluslararası piyasalarda da başarı ile rekabet ediyor. Ancak malumunuz, günümüzde hemen her sektörde önemli paradigma değişimleri yaşanıyor. Herhangi bir üründe inovasyon yapma süresi bugün neredeyse aylara düşmüş durumda. İnşaat sektörünün de sürdürülebilirliği açısından teknolojik gelişmelere adaptasyonu büyük önem arz ediyor.” şeklinde konuştu.

ÖNEMLİ DESTEK

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak inşaat malzemeleri sektörünün dünyadaki pozisyonunu geliştirmesi adına firmalara önemli destekler sağladıklarını kaydeden Bakan Varank, “Bugüne kadar KOSGEB, bu alanda üretim yapan 12 bin 280 işletmeye 153 milyon lira destek verdi. Kalkınma ajansları aracılığıyla 574 projeye 875 milyon lira kaynak aktardık. Yine TÜBİTAK aracılığıyla son 19 yılda sektörün yürüttüğü Ar-Ge projelerine 331 milyon lira destek sağladık. Bütün bu destekler, bir taraftan firmalarımızda Ar-Ge kültürünü pekiştirirken, diğer taraftan da rekabetçi kalabilmelerinin teminatı oluyor.” dedi.

8 AR-GE VE 14 TASARIM MERKEZİ

Firmaların Ar-Ge kültürünü içselleştirmesini önemsediklerini vurgulayan Bakan Varank, inşaat malzemelerinde endüstriyel tasarım, iç mimarlık ve mimarlık alanlarında Ar-Ge faaliyeti yürüten firmalara ait 8 Ar-Ge merkezi ve 14 tasarım merkezi bulunduğu bilgisini verdi.

TERSANELERİN EKONOMİYE KATKISI

Milli Teknoloji Hamlesi ışığında bütün sektörlerde atılımları devam ettirdiklerini aktaran Varank, “Türkiye’de bulunan 84 faal tersanenin 30’u Altınova’da yer alıyor. Bu tersaneler için toplamda 2.7 milyar liralık sabit yatırım öngörüsüne sahip 23 teşvik belgesi düzenledik. 2020 yılında bu tersanelerden yapılan ihracat 500 milyon dolar seviyesine ulaştı. Öyle ki Yalova’nın ihracatının yüzde 88’ini bu tersaneler oluşturuyor. Tersaneler istihdam noktasında da il ekonomisine çok büyük katkı sunuyor. Bu tesislerden 26 binin üzerinde vatandaşımız evine ekmek götürüyor. Diğer taraftan ilimiz kimya, turizm ve süs bitkileri alanlarında da önemli gelişmeler kaydetti.” ifadelerini kullandı.


Kaynak: T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikEximbank Pandemi Döneminde Doğu Karadeniz Bölgemiz İhracatçılarına Büyük Destek Oldu
Sonraki İçerikYat İzin Belgesi Harç Tutarları Değiştirildi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz