Ana Sayfa Muhasebe 2019 yılına ait olup 2020 Ocak ayında gelen faturayı gider yazabilir miyiz?

2019 yılına ait olup 2020 Ocak ayında gelen faturayı gider yazabilir miyiz?

5038
0

1- 2020 yılı içerisinde elimize geç ulaşan 2019 tarihli faturanın yevmiye kaydını nasıl yapacağız KDV indirim hakkımız var mı 31.12.2020 tarihine kadar?

Alınan Ticari mal ise 153(B) hesaba, Gider unsuru ise 681(B) hesaba 191(B) ve 320 (A) olarak kayıt yapılır.

2- İnternetten satış yapan firmaya Aralık 2019 tarihine ait komisyon faturaları henüz geldi. Bu faturaları 2020 ocak ayında giderleştirip KDV sini indirim konusunu yapabilir miyiz?

KDV indirilir. Gider 681 hesaba yazılır.

3- Firmanın 2016 yılında doğan alacağı için 2019 yılında mahkemeden dava açıldı, bu sebeple 2019 yılında alacak tutarı 128 Şüpheliler Alacağına atılması zorunlumu veya isteğe bağlı mıdır?

Şüpheli alacak ve karşılığı ayrılması zorunlu bir işlem değildir.

4- Tek ortaklı Limited şirketinde ortağın çocuğunun eğitim giderleri (özel üniversite) gider olarak kullanılabilir mi?

Hayır giderleşmez. Ortağın Yıllık GV beyannamesi vermesi halinde GVK 89/2. maddesindeki koşullara göre indirim yapılır.

5- İşletme hesabına göre defter tutan mükellef Sgk primlerini ödemedi ise ödemediği primler ile ilgili nasıl bir kayıt işlemi yapılacaktır. Ücret tahakkuklarını sgdp primlerini ödemese bile gider olarak mecburen kaydediyoruz.

SGK primi ödenmemiş ise gider yazılmaz. Ücret ve diğer unsurlar gider yazılır.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikMUHSGK bildirimleri için sözleşme yenileme işlemi
Sonraki İçerikTanıtım amaçlı verilen ürünler için fatura düzenlemeli miyiz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz