Ana Sayfa SGK 2018 yılına KDV iadesi talebinde bulunabilir miyiz?

    2018 yılına KDV iadesi talebinde bulunabilir miyiz?

    Vergide zaman aşımı süreleri

    521
    0

    Vergi dairesi bilgi isteme yazısı adı altında gönderdiği yazıda 2014 takvim yılına ait 1 bir firmadan fatura aldığı ve bu ilgili firmanın sahte belge düzenlediği için bizim alış faturamızı kayıtlardan çıkartılması ve düzeltme beyanı vermemizi talep etmektedir. 2014 takvim yılı 5 yıllık zaman aşımına girmiyor mu?

    2014 YILI Zamanaşımına uğramıştır. (VUK md. 113-114) Düzeltme yapılmaz. 

    Tarihte yanlışlık olabilir VD ile görüşünüz

    2018/05 Dönemi tam İstisnadan doğan KDV iade alacağı ile ilgili talebin vergi dairesine dilekçe yazılarak istenmediğini fark ettik. İlgili döneme ait talep oluşturabilir miyiz? Zaman aşımı süresi nedir? 

    Zamanaşımı süresi 5 yıldır. 2018 yılı için iade talep edilebilir. (Geksis sisteminden) 23 sayılı Tebliği 26.04.2014 tarih ve 28983 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİ “ile yürürlük den kaldırılmıştır. 

    Geçerli olan Tebliği “KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİ” dir.

     213 – VERGİ USUL KANUNU

    Zamanaşımı Süreleri

    Madde 114

    Vergi alacağının doğduğu takvim yılını takip eden yılın başından başlıyarak beş yıl içinde tarh ve mükellefe tebliğ edilmiyen vergiler zamanaşımına uğrar.

    (İptal ikinci fıkra: Anayasa Mahkemesi’nin 15/10/2009 tarihli ve E: 2006/124, K.: 2009/146 sayılı Kararı ile.; Yeniden düzenleme: 23/7/2010-6009/8 md.) Şu kadar ki, vergi dairesince matrah takdiri için takdir komisyonuna başvurulması, zamanaşımını durdurur. Duran zamanaşımı mezkûr komisyon kararının vergi dairesine tevdiini takip eden günden itibaren kaldığı yerden işlemeye devam eder. Ancak işlemeyen süre her hâl ve takdirde bir yıldan fazla olamaz.

    (Değişik üçüncü fıkra: 16/7/2004-5228/5 md.) Şarta bağlı istisna veya muafiyet uygulamaları sonucu kısmen veya tamamen alınmayan vergilere ilişkin zamanaşımı süresi, istisna veya muafiyet şartlarının ihlâl edildiği tarihi takip eden takvim yılı başından itibaren başlar.

    (Değişik: 4/12/1985 – 3239/9 md.) Damga vergisine tabi olup vergi ve cezası zamanaşımına uğrayan evrakın hükmünden tarh zamanaşımı süresi dolduktan sonra faydalanıldığı takdirde mezkûr evraka ait vergi alacağı yeniden doğar.


    Kaynak: İsmmmo, GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik6111 sayılı SGK teşvikini bildirge onaylanırken sistem kendisi mi hesaplamaktadır?
    Sonraki İçerik18 yaşının altındaki şirket ortakları sermaye taahhüt ödemesini kendileri yapabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz