Çevre koruma harcamaları atık yönetiminde yoğunlaştı
Çevre koruma harcamalarının %49’unu atık yönetimi hizmetleri, %35’ini atıksu yönetimi hizmetleri, %6,6’sını biyolojik çeşitliliğin ve peyzajın korunması, %3,5’ini toprak, yeraltı ve yüzey sularının korunması ve kalitesinin iyileştirilmesi ve %5,9’unu ise diğer konularda yapılan çevre koruma harcamaları oluşturdu.
Çevre koruma yatırım harcamaları 5,9 milyar TL olarak gerçekleşti
Toplam 5,9 milyar TL olarak gerçekleşen çevre koruma yatırım harcamalarının %62’si mali ve mali olmayan şirketler, %38’i ise genel devlet tarafından yapıldı. Atıksu yönetimi hizmetleri için 2,6 milyar TL, atık yönetimi hizmetleri için 1,3 milyar TL yatırım harcaması yapılırken diğer konularda 2 milyar TL çevre koruma yatırım harcaması yapıldı.
Çevre koruma harcamalarının gayrisafi yurtiçi hasıla içindeki payı %1,11 oldu
Çevre koruma harcamalarının gayrisafi yurtiçi hasıla içindeki oranı 2016 yılında %1,06 iken, 2017 yılında %1,11 olarak gerçekleşti.
AÇIKLAMALAR
Avrupa Birliği İstatistik Ofisi tarafından yayımlanan ve çevre koruma harcama istatistiklerinin hesaplanmasında kullanılan “Çevre Koruma Harcama Hesapları” rehber dokümanı 2017 yılında güncellenmiştir. Güncellenen rehber doküman ve ilave veri gereksinimleri de dikkate alınarak veri toplama ve raporlama yöntemi iyileştirilmiştir.
Daha önce anket uygulanarak üretilen istatistiklerin önemli bir bölümü, Gelir İdaresi Başkanlığı idari kayıtlarından, ulusal hesaplardan ve yıllık sanayi ve hizmet istatistiklerinden derlenerek 2013-2017 yıllarına ait çevre koruma harcama istatistikleri üretilmiştir.
Bunlara ek olarak mevcut durumda idari kayıtlardan çevre koruma harcamalarına ilişkin üretilemeyen istatistikler için; “madencilik ve taşocakçılığı” sektöründe 50, “imalat” ve “inşaat” sektörlerinde 150, “elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı” sektöründe 10 ve diğer sektörlerde 250 ve daha fazla çalışanı olan girişimlere anket uygulanmıştır.
Kaynak: Tüik
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.