1- 2017 KANUN PARAMETRELERİNE GÖRE BAZI NET ÜCRETLERİN MALİYETİ TABLOSU
Bilindiği üzere ülkemizde bir işverene hizmet akdi ile bağlı olan kişilerin bordroları üzerinden asgari olarak aşağıdaki kesintiler yapılmaktadır;
1- SSK Primi (4/a)
2- İşsizlik sigorta primi
3- Gelir Vergisi kesintisi
4- Damga vergisi kesintisi
2017 Maaş artışları ve buna bağlı olarak ücret maliyetlerinin ne olacağının hesabında fikir sahibi olunması için
Seçilmiş bazı net ücretlerin;
- Vergi ve SSK Prim Maliyetleri
- Brüt ücret, Net ücret tutarları
- Ücretin işletmede gider yazılacak kısmı
- Ücret maliyetlerinin Net ücretle oranı
- Brüt ücretin net ücrete oranı
Gibi bazı hesaplamalar aşağıdaki tablolarda fikir sahibi olunması için hazırlanmıştır.
2- 2017-OCAK-ARALIK ÜCRETLERİN 12 AYLIK TOPLAMLARININ ORTALAMASI
2017 Ocak ayından 2017-Aralık ayı arasında 12 ay boyunca çalışmış kişinin farklı ücretlere göre 12 aylık ortalama ücret bordrosu tablosu
Tablo-1
3- 2017-OCAK-ARALIK ÜCRETLERİN 12 AYLIK TOPLAMLARININ ORTALAMASI
2017 Ocak ayından 2017-Aralık ayı arasında 12 ay boyunca çalışmış kişinin farklı ücretlere göre 12 aylık ortalama ücret bilgileri ve Ücretin gider yazılan kısmının aya isabet kısmı ve Gider yazılan ücretin %20 kurumlar vergisi avantajına ilişkin tablo
Tablo-2
4- 2017-OCAK-ARALIK ÜCRETLERİN 12 AYLIK VE AYLIK MALİYETİ TABLOSU
2017 Ocak ayından 2017-Aralık ayı arasında 12 ay boyunca çalışmış kişinin farklı ücretlere göre 12 aylık ortalama ücret bilgileri ve Ücretin aylık ve 12 aylık maliyeti ve Maliyet toplamının ele geçen net ücrete oranına ilişkin tablo
Tablo-3
4- TABLONUN HESAPLANMASINA İLİŞKİN BİLGİLER
4.1- Hesaplamalar 2017 Yılı açıklanan bordro kanun parametrelerine göre yapılmıştır.
4.2- Ücretler, 2017-Ocak-Aralık arasında 12 ay dikkate alınarak yapılmıştır. Artan oranı gelir vergisi tarifesi nedeniyle örneğin 2017-Nisan-Aralık arasında çalışan kişi için bulanacak tutarlar yukarıdaki tablolarda gösterilen hesaplamalardan farklı çıkacaktır. Bu hususa önemle dikkat edilmesi gerekmektedir.
4.3- Ücret maliyetlerinin Vergi maliyetinde ölçüt olarak kurumlar vergisi oranı dikkate alınmıştır. Gelir Vergisi mükellefleri için Gelir Vergisi avantajı hesabı artan oranlı gelir vergisi tarifesi nedeniyle farklılık gösterecektir.
4.4- Vergi avantajının belirtildiği tabloda Kurumlar vergisi Avantajından sonraki Kar dağıtım avantajı tabloya konu edilmemiştir.
4.5- Tablolar sadece 2017 yılı için geçerlidir. Önceki ve sonraki yılların hesaplamaları farklıdır.
4.6- Hesaplamalarda Ücretlerden Toplam %32,5 oranında (5 Puanlık indirimli) SSK ve İşsizlik sigortası primi, Ücretliler için artan oranlı gelir vergisi tarifesi, Damga vergisi ve 133,31 TL’lik Agi dikkate alınmıştır.
4.7- Tablo kullanıcılarını kendi firmalarına, sektörlerine, yararlandıkları SSK ve Gelir vergisi teşvikleri, Agi tutarlarına göre tablolardaki hesaplamalar değişiklik gösterecektir. Belirtilen ve burada belirtilmeyen farklı durumlar için işletmenize özel uzman desteği almanız tavsiye edilir.
4.8- Hesaplamalar sadece genel bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Sorumluluk kabul edilmez.
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.