Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 2002 yılında 5 olan teknoloji geliştirme bölgelerinin sayısının, Zonguldak Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve Karabük Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi kurulumunun Resmi Gazete’ de ilan edilmesinin ardından ülke genelindeki 68 teknoloji geliştirme bölgesi olacağını ve bu merkezlerin 55’inde Ar-Ge faaliyetleri sürdürülürken, 13’ünde ise yapılaşma çalışmalarının devam edileceğini söyledi.
Zonguldak Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin, Merkez ilçesinde 3 bin 334 metrekare alana kurulduğunu belirten Bakan Özlü, bölgenin kurucu heyetinde Bülent Ecevit Üniversitesi, Zonguldak İl Özel İdaresi, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası, Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası, Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası, Devrek Ticaret ve Sanayi Odası ile Alatlı Ticaret ve Sanayi Odası’nın yer aldığını ve bölgede sanayi kuruluşları ve kurumların iş birliğiyle kurulacak teknoparkta; seramik endüstrisi ve teknolojileri, metal (demir-çelik) endüstrisi ve teknolojileri, gıda teknolojileri, polimerik ve kauçuk malzeme teknolojileri ile makine teknolojileri gibi ithalatında büyük hacim tutan teknolojiler geliştiren girişimcilere yer verileceğini dile getirdi.
Zonguldak Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin faaliyete geçmesinden sonraki 10 yıl içinde, 500 Ar-Ge personelinin istihdam edilebileceğini ve 10 yılın sonunda 500 milyon liralık ithalatın önüne geçecek bir altyapı ve 100 milyon liralık ihracata imkan verecek bir katma değer üretilebileceğini düşündüklerini açıklayan Bakan, Karabük Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin de Merkez ilçesinde 15 bin 23 metrekare alana kurulacağını açıkladı.
Karabük Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesinin kurucu heyetinde Karabük Üniversitesi, Karabük Valiliği, Karabük Belediyesi, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası, Kardemir Karabük Demir Çelik San ve Tic. AŞ ile Batı Karadeniz Kalkınma Ajansının bulunuyor.
Karabük Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde ilk etapta 4’ü büyük ölçekli, 8’i orta ölçekli ve 18’i küçük ölçekli olmak üzere toplam 30 yerli girişimcinin yer alması planlanıyor.
Söz konusu bölgenin faaliyete geçmesinin ardından 150 Ar-Ge personelinin istihdam edilecek ve bölgede yer alacak girişimcilerce 5 yılın sonunda 210 Ar-Ge ve 100 tasarım projesinin de başlanması bekleniyor.
Kaynak: T.C. Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.