Ana Sayfa Muhasebe 110 Hisse senetleri hesabı için enflasyon düzeltmesi yapılır mı?

    110 Hisse senetleri hesabı için enflasyon düzeltmesi yapılır mı?

    4
    0

    TL hisse senetleri için enflasyon düzeltmesi yapılacaktır

    Borsada işlem gören veya görmeyen ve geçici süreyle elde tutulan TL cinsinden hisse senetleri parasal olmayan kıymet olarak enflasyon düzeltmesine tabi tutulacaktır.

    İşletmenin aktifinde bulunan yabancı para cinsinden olan hisse senetlerinde düzeltme tarihinde geçerli olan döviz alış kuru dikkate alınarak düzeltme işlemleri yapılacağından bunlar için enflasyon düzeltmesi yapılmayacaktır. (Md.5/1-ç – Düzeltme sırasında göz önünde bulundurulacak temel ilkeler)

    Madde 5/1-ç

    Hisse senetleri esas itibarıyla parasal olmayan bir iktisadi kıymettir ve düzeltme/taşıma katsayısı ile çarpılmak suretiyle düzeltme işlemi gerçekleştirilecektir.

    Ancak, işletmelerin aktifinde bulunan yabancı para cinsinden hisse senetleri, iştirakler
    ve avansların, 213 sayılı Kanunun mükerrer 298 inci maddesinin (A) fıkrasının (8) numaralı bendinin verdiği yetkiye istinaden, düzeltme tarihindeki döviz kuru ile düzeltilmeleri uygun görülmüştür.

    Değerlemeye esas tarih

    -Normal alımlarda satın alma tarihi,
    -Ayni sermaye karşılığı alımlarda mülkiyetin intikal ettiği tarih,
    -Temettü karşılığı alınan hisse senetlerinde tescil tarihi,
    -Nakdi sermaye karşılığı alımlarda ödeme tarihi,

    ROFM hesaplanmayacaktır.

    Örnek:

     

    Enflasyon Düzeltmesinin Uygulama Şartları

    Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Türkiye geneli için ilan edilen fiyat endeksindeki
    (Yİ-ÜFE) artışın;

    a) içinde bulunulan dönem dâhil son üç hesap döneminde %100’den ve

    b) içinde bulunulan hesap döneminde %10’dan fazla olması halinde mali tablolar
    enflasyon düzeltmesine tabi tutulur.

    Enflasyon düzeltmesi, her iki şartın aynı anda birlikte gerçekleşmemesi halinde ise
    sona erecektir.

    Sadece Bilanço Düzeltilecektir

    • VUK 555 no.lu Tebliğin 8’inci maddesi gereği enflasyon düzeltmesi yapmak zorunda olan mükelleflerin, 2024 hesap dönemi ve sonraki hesap dönemleri bakımından, VUK’un mükerrer 298’inci maddesinin A/1 bendindeki şartların gerçekleşmiş olması halinde, geçici vergi ve hesap dönemlerine ilişkin bilançolarını düzeltme işlemine tabi tutmaları zorunludur.

    • Bir hesap dönemi içindeki geçici vergi dönemlerinin herhangi birinde düzeltme yapılması halinde takip eden geçici vergi dönemlerinde ve içinde bulunulan hesap dönemi sonunda da düzeltme yapılır.

     

     

     

     

     


    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik2024-2. Dönem Geçici Vergi Beyan ve Ödeme Süreleri 6 Eylül 2024 Cuma Gününe Kadar Uzatıldı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz