Ana Sayfa Mevzuat 07252 Sayılı Teşvikten Yararlanan Sigortalılar MUHSGK Uygulamasında Tek Satırda Bildirilebilecek

07252 Sayılı Teşvikten Yararlanan Sigortalılar MUHSGK Uygulamasında Tek Satırda Bildirilebilecek

751
0

TÜRMOB

Mevzuat Sirküleri 17.09.2020/183

07252 Sayılı Teşvikten Yararlanan Sigortalılar MUHSGK Uygulamasında Tek Satırda Bildirilebilecek

ÖZET: 07252 Kanun numarası seçilerek normalleşme desteğinden yararlanacak sigortalı, muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde tek satırda bildirilebilecektir. Muhtasar ve prim hizmet beyannamesi kapsamı dışında olup normalleşme desteğinden yararlanacak işverenler ise bildirimlerini 07252 kanun numaralı belge türü ile e-bildirgev2 sistemi üzerinden (aylık prim hizmet belgesi ile) yapabilecektir.

NORMALLEŞME DESTEĞİNDEN YARARLANACAK SİGORTALILARIN BİLDİRİMİ:

2020/35 sayılı genelgenin 8.3 bölümünde” 4447 sayılı Kanunun geçici 26’ncı maddesinde yer alan destekten yararlanan işverenler, bu teşvikten yararlanılan ayda aynı sigortalı için 5510 sayılı Kanunda ve diğer kanunlarda yer alan diğer sigorta primi indirimi, teşvik ve desteklerden yararlanamaz.
Bu durumda, üç aylık destek süresinde destek kapsamına giren sigortalıdan dolayı kısa çalışma ödeneğinden/nakdi ücret desteğinden yararlanılan aylık ortalama gün sayısı kadar bu destekten yararlanılabileceğinden, ilgili ayda 07252 kanun numarası seçilmek suretiyle düzenlenmiş olan aylık prim ve hizmet belgesinde/muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde bildirilen sigortalının ayın kalan çalışma günlerinin kanun numarası seçilmeksizin düzenlenecek aylık prim ve hizmet belgesi/muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile Kuruma bildirilmesi gerekmektedir.” açıklamasına yer verilmiştir.

Ancak TÜRMOB olarak ilgili birimlerle iletişime geçilerek, iki ayrı bildirimin işverenlerin hata yapmasına yol açacağını bu nedenle tek bir bildirim yapılarak eksik olan gün sayısının sistem tarafından hesaplanması gerektiğini ifade ettik.
Talebimiz üzerine yapılan düzenleme soncunda, 07252 kanun numarası seçilerek bildirilecek sigortalı için iki ayrı satırda yazmak yerine tek bir satırda yer verilerek yapılan bildirimlerde de ortalama gün sayısı kadar teşvik indirimi oluşturulması sağlanmıştır.İşverenler, ister genelgeye uygun olarak sigortalısını 2 satırda, isterse de yeni yapılan düzenlemeye göre tek satırda bildirebilecektir.
ÖRNEK: A sigortalısının teşvikten yararlanılacak ortalama gün sayısının 20 olduğunu varsaydığımızda, bu sigortalı için kanun numarası 07252 yazılarak 30 günlük bildirim yapılması halinde 20 günlük 7252 sayılı kanundan kaynaklanan teşvik indirimi oluşturulacaktır.
Yine bu sigortalının 07252 kanun numarası yazılarak 20 günlük hizmet bir satırda, 00000 kodu seçilerek kanunsuz olarak 10 günlük hizmet alt satırda yazılarak da bildirilmesi halinde 07252 teşviki oluşturulacaktır.
Muhtasar ve prim hizmet beyannamesi kapsamı dışında olup normalleşme desteğinden yararlanacak işverenler ise bildirimlerini 07252 kanun numaralı belge türü ile e-bildirgev2 sistemi üzerinden (aylık prim hizmet belgesi ile) yapabilecektir.


Kaynak: TÜRMOB Mevzuat Sirküleri
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerik1003B türünde muhtasar prim beyannamesi bildiriminde bulunan firmalar 1003A türünde beyanda da bulunmalı mıdır?
Sonraki İçerikİkinci el araç alımı ve satımı yapan firmalar yeni aldığı aracın KDV’sini indirim konusu yapabilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz